TINY BLOG 2
FIND YOUR TINY

Hoe vind je grond voor je Tiny House? Hoe gaat het in z’n werk met de gemeente? Hoe krijg ik een financiering voor een Tiny House? Heel veel vragen op het moment dat je in een Tiny House wilt gaat wonen. Voor mij was het een zeer gelukkige samenloop van omstandigheden dat ik in een Tiny House kwam te wonen. Mijn oom en tante hadden net een 10 hectare grond gekocht dat als Campus ging dienen voor duurzaamheid en landbouw en mijn vader had net een Tiny House ontwikkelt samen met Heijmans waar ze testpersonen voor zochten. 1 en 1 is ook in Brabant 2 en zo geschiedde. Op een druilerige woensdag in december werd ons Tiny House dan eindelijk neergezet!

Maar wat gaat daar allemaal aan vooraf? Het bestemmingsplan voor deze grond is agrarisch, dus het was niet logisch dat er zomaar een Tiny House opgezet kon worden, helemaal niet permanent, daarvoor zou eerst het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden. Gezien de Campus de functie ging krijgen als testcentrum was het ook zeker de bedoeling dat het bestemmingsplan gewijzigd ging worden naar wonen, maar, dat was een proces dat meer tijd in beslag ging nemen en dus werd er een tijdelijke omgevingsvergunning aangevraagd voor ons Tiny House, en dat kregen we! Voor een jaar.. Ieder jaar zouden wij opnieuw een omgevingsvergunning moeten aanvragen om daar te mogen blijven wonen totdat de bestemming was gewijzigd van agrarisch naar wonen. Inmiddels zijn we 5 jaar verder en is de omgevingsvergunning nog steeds niet gewijzigd (aanvraag loopt nog) en teren we nog steeds op onze tijdelijke vergunning. Kort door de bocht is het wettelijk zo geregeld dat op het moment dat er een aanvraag loopt voor het wijzigen van de bestemming, lopende omgevingsvergunningen niet geweigerd mogen worden. Op zich prima want we mogen hier blijven wonen maar verre van ideaal.  

Nu is deze manier van het gaan wonen in een Tiny House ook niet aan te raden, maar hoe dan wel? Allereerst moet je voor jezelf de keuze maken: wil ik een Tiny House op wielen of wil ik gewoon klein wonen? En wat is de afweging? Ik hoor in mijn omgeving vaak mensen die een Tiny House op wielen willen en dan opzoek zijn naar een permanente plek. Dat is zeer tegenstrijdig en ook vaak niet te verantwoorden naar je geldverstrekker, die wilt ook graag een vast onderpand op het moment dat hij geld aan jou gaat lenen. Op het moment dat je voor een Tiny House op wielen gaat is het mogelijk om als een nomade van camping naar camping te reizen in Nederland. Het probleem: je moet een postadres hebben en niet overal mag je wonen op een camping. Er zijn lijsten van campings waar het wel mag. Maar ergens permanent wonen met een Tiny House op wielen, ik zie het niet zo snel gebeuren. Ongetwijfeld dat er plekken zijn waar het wel kan hoor, begrijp me niet verkeerd, maar voor de vereenvoudiging van het proces, zou ik er niet zo snel aan gaan staan.  

Een kavel kopen in een gemeente waar je wilt gaan wonen, kijken of de welstandseisen je aanstaan en daar een Tiny House neerzetten is naar mijn inziens de meest geschikte manier om je Tiny dream in vervulling te laten gaan. Zorg dan wel dat je woning aan de bouwbesluit eisen voldoen (ook hierin staan minimale afmetingen die een woning moet zijn, maar deze zijn niet heel spectaculair). Op deze manier is het ook makkelijker om een hypotheek te krijgen. Je koopt een stukje grond en laat een taxatie maken van je woning, als je ervoor zorgt dat de woning niet meer gaat kosten dan hij waard is krijg je gewoon een hypotheek! Daarentegen zijn er in Nederland heel wat kavels te koop, dus aan locaties voor je Tiny House geen gebrek. 

Desalniettemin zijn er heel veel blogs en sites waarop je informatie kan vinden over bovenstaande, en ben je niet de enige die in een Tiny House wilt wonen en dezelfde dingen voor elkaar moet krijgen/heeft gekregen als jij!

LEES HIER MIJN EERSTE BLOG