top of page

FAQ

Is een batterij brandgevaarlijk?

Dankzij de snelle vooruitgang in energieopslagsystemen, die essentieel zijn voor een toekomst zonder fossiele brandstoffen, zijn moderne thuisbatterijen veiliger dan ooit. Waar oudere modellen van Nikkel Mangaan Cobalt (NMC) risico op oververhitting hadden, zijn de meeste huidige thuisbatterijen gemaakt van Lithium IJzer Fosfaat (LFP). Deze LFP-batterijen hebben een veel lager risico op oververhitting en zijn uitgerust met geavanceerde veiligheidssystemen die mogelijke problemen voorkomen.

Wat is de levensduur van een batterij?

De nieuwste generatie batterijen biedt indrukwekkende duurzaamheid dankzij de voortdurende innovaties in energieopslagsystemen. Waar oudere NMC-batterijen 1.000 tot 2.300 cycli meegingen, kunnen moderne LFP-batterijen tot wel 10.000 cycli aan. Dit betekent dat je een LFP-thuisbatterij dagelijks, gedurende 10 jaar, tweemaal volledig kunt laden en ontladen zonder dat dit ten koste gaat van de levensduur. Hierdoor is de levensduur van thuisbatterijen aanzienlijk verbeterd.

Is een batterij rendabel?

Ja, dankzij de nieuwste LFP-technologie zijn batterijen niet alleen duurzaam, maar ook financieel aantrekkelijk. Moderne energieopslagsystemen kunnen slim worden aangestuurd, zodat je elektriciteit tegen de laagste kosten uit het net haalt en jouw zelf opgewekte stroom op de meest gunstige momenten verkoopt. Dit maakt een batterij een slimme investering die zich op de lange termijn kan terugbetalen.

Bevatten batterijen kobalt?

Moderne batterijen gemaakt van Lithium IJzer Fosfaat (LFP) bevatten geen kobalt, in tegenstelling tot de oudere NMC-batterijen. Deze vooruitgang zorgt ervoor dat de ethische bezwaren rondom kobaltwinning, zoals slechte werkomstandigheden in Congo, geen rol meer spelen bij de productie van de nieuwste generatie batterijen.

Kunnen batterijen recycled worden?

Hoewel batterijen lang meegaan, is er nog niet veel ervaring met hun recycling, maar de ontwikkelingen op dit gebied gaan snel. Er wordt verwacht dat tegen 2030 zo'n 90% van de LFP-batterijen in Europa gerecycled kan worden. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van energieopslagsystemen en zorgt ervoor dat ze een steeds groener alternatief blijven.

bottom of page